Jeg har aldri lagt inn noen innlegg hvor jeg ikke viser fram noe jeg har laget før, men denne gangen skal jeg gjøre et unntak. Jeg kjøpte meg nemlig en covermaskin (eller tvillingsømmaskin som det visstnok heter på norsk) og det var ikke egentlig kjærlighet ved første blikk og jeg syntes det var litt vanskelig å finne noe særlig informasjon om denne maskinen på norske nettsider. Så om denne posten kan være til nytte for noen hadde det vært hyggelig :)
Jeg har fra før en Brother 4234D overlock som jeg er kjempefornøyd med. Den har aldri tullet og jeg kom i gang umiddelbart og den har sydd fint siden. Jeg var derfor ganske forutinntatt på at jeg nok ville ha Brother cover også, men sjekket også litt rundt Janome CoverPro før jeg kjøpte.
Førsteinntrykket av Brother 2340CV CoverStitch var egentlig ikke så bra. Det er tydelig at dette er en eldre modell enn 4234D overlock og maskinen virker rett og slett litt mer "løen" eller hva jeg skal si. Bruksanvisningen var tynn og kom på engelsk, to østeuropeiske språk, tysk og italiensk og var til liten hjelp da jeg støtte på problemer på første prosjekt. Den manuelle trådspenningsutløsermekanismen virket også veldig tungvint og det var slett ikke like lett å få ut stoffet som det ble vist i bruksanvisningen.
Etter å ha trælet med den leeenge måtte jeg bite i det sure eplet og kontaktet forhandleren som sendte meg videre til Lillestrøm sysenter som importerer maskinen. Der fikk jeg knallbra hjelp og jeg fikk også med meg en bruksanvisning på norsk. Jeg fikk også et tips om å legge bruksanvisningen til side og bruke YouTube i stedet, og det kan nok godt stemme at var veldig lurt. Jeg klarte selvfølgelig ikke å dra derfra uten noen meter stoff heller :)
Nyttig kunnskap
Vel tilbake hjemme gikk alt så meget bedre og jeg hadde lært noen verdifulle poeng om cover-maskiner (og Brother 2340CV spesielt):
- Det ER meningen/riktig at nålene bøyer seg litt mot "nåleguiden" (den lange metallhaka), dette er fordi denne brukes til å styre tråden inn i nålene også når nålene treffer litt skjevt f.eks. gjennom tykke lag med stoff.
- Får du noen form for hoppesting betyr det enten at du har utslitt nål (dette kan du kjenne bakpå nåla når du drar den over fingeren din, kjenner du mothaker/motstand kan du kaste nålene og sette i nye) eller at nåla er for veik. Det kan også være at du har fått trådspenningen gal.
- Coveren spiser nåler til frokost, lunsj og middag, så sørg for å ha rikelig.
- Du kan bruke vanlige nåler, men også EL(X). De siste er noe sterkere og tåler litt mer. OPPDATERT: Ikke bruk HA(x)SP-nåler! Disse er en anelse lengre enn andre nåler og kan gi deg masse trøbbel.
- Av tråd kan du bruke både overlockspoler og vanlige trådsneller (eller dekortråd om du vil bruke det).
- Bruk YouTube.
Etterpå gikk syingen som en lek :)
Jeg har også prøvd ut kantbåndsapparatet (det originale). Når jeg først hadde funnet den riktige posisjonen for selve apparatet gikk det som en lek, genseren ble kantet i en fei (og dette er nesten en god grunn i seg selv for å kjøpe cover)!
Løsne stoffet
Når det kommer til å løsne stoffet syntes jeg det var ganske vanskelig å få til dette så lett som det så ut i boka og jeg leser at mange gjør dette på forskjellige måter. Det ER mulig å få det til ganske likt med det som står i boka, måten man gjør dette på er å heve nålene til høyeste posisjon, trykke ned-og-bort trådutløserne og dra stoffet bakover til venstre (ikke rett bak som det står beskrevet i boka). For å få til dette lett må man gjerne "rugge" litt på hjulet slik at man finner det riktige punktet der trådene slipper lett. Noen ganger er det litt vanskelig, eller at det er vanskelig å holde inne alle trådutløserne samtidig, da går det an å bruke fingrene eller en pinsett og løsne en og en tråd (løsne trådutløserne samtidig) av gangen. Når du har dratt ut alle nåletrådene kan du løsne gripertråden og la denne dra overtrådene gjennom stoffet slik at de fester seg.
Noen steder kan du lese tips om å dra hjulet en hel runde tilbake fordi at da løsner trådene lett. Dette er ikke å anbefale, cover-maskiner (og overlock-maskiner for den saks skyld) er ikke laget for å bli dratt mot motorretningen og ting inni motoren kan løsne og ikke komme riktig på plass igjen. Sliter du med å få ut stoffet er det bedre å åpne dekselet og dra fram nåleguiden slik at trådene løsner.
Sammenligning (min)
Hvis du vurderer kjøp av cover kan jeg dele de punktene jeg har funnet ut at er forskjellig mellom Brother og Janome Coverpro (denne har jeg ikke prøvd, men dette var punktene jeg fant da jeg undersøkte før kjøp):
- Janome Coverpro har større plass til høyre for nålene, dette gir større syrom
- Janome Coverpro har friarm
- Brother har manuell trådspenningsutløsere, dette kan være noe tungvint.
- Brother er plaget med færre "hoppesting" og tåler bedre ujevne stofflag og "humper"
- Brother kan fint kante med ribb
- Kantbåndsapparatet til Brother trenger i utgangspunktet ikke justeres og er derfor veldig enkelt i bruk (du kan justere litt ved å endre litt på plasseringa av apparatet og ved å skyve folderen til venstre og høyre, se nederst i bruksanvisningen til kantbåndsapparatet)
- Det er mye informasjon å finne på nett om begge maskinene
Siden jeg ikke har prøvd Coverpro så kan jeg ikke sammenligne dem direkte og det er både fordeler og ulemper med begge to, så det er umulig for meg å si at den ene er et bedre valg enn den andre. Mine hovedgrunner til å gå for Brother var færre hoppesting, at jeg var fornøyd med overlocken og at jeg fikk den til en bedre pris enn Janome.
Etter den litt tunge starten så har jeg nå blitt veldig fornøyd med Brother 2340CV CoverStitch!